I klippet svarar biträdande skolchefen i Ånge, Eva-Lena Årmyr på tre frågor.
- Vad är en resursskola?
- Vilka går på skolan?
- Finns risk för exkludering/utanförskap?
HuR MÅNGA RESURSSKOLOR FINNS DET?
I hela landet finns 103 resursskolor registrerade i Skolverkets skolenhetsregister. Det bygger på huvudmannens egen rapportering av vad som är en resursskola.
Vi skickade frågan till samtliga kommuner i Västernorrland: Finns någon kommunal eller fristående resursskola i kommunen?
- Örnsköldsvik: Ja. Det finns en fristående resursskola i Domsjö med plats för cirka 20 elever. Kommunen har ingen utan har istället valt att ha särskilda undervisningsgrupper.
- Härnösand: Ja. Kommunen har resursskola placerad på två olika grundskolor för åk 1-6 och åk 7-9. Men skolan finns inte registrerad som resursskola hos Skolverket.
- Sundsvall: Nej. Men har anpassade lärmiljöer med små elevgrupper och högre lärartäthet på sin befintliga skolor. Det ska kompensera för elevernas svårigheter.
- Timrå: Nej. Har inte sett behov av det. Deras inställning är att resurserna ska gå till befintliga skolor för att ”bemöta alla elever så likvärdigt som möjligt”.
- Sollefteå: Nej, men håller på att utreda om man ska inrätta en resursskola för elever med npf-diagnoser.
- Kramfors: Nej, men utredning pågår om att eventuellt starta en resursskola. I dagsläget finns särskilda undervisningsgrupper för elever med särskilda behov.
källa: SVT:s enkät till kommunerna