Villaverde delar cell med tre andra i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) delar cell med tre andra i ett fängelse utanför Lima. Personal från konsulatet i Peru har fått träffa honom.

Det är drygt tre veckor sedan han greps och först i måndags fick personal från konsulatet i Lima göra ett besök.

– Han mår efter omständigheterna bra. Vi har inte fått tillstånd att träffa honom tidigare, säger Charlotte Norell, vicekonsul på konsulatet i Lima.

Politiker gripen i Peru

Får ta emot besök

Hon berättar att Angel Villaverde får ta emor besök av anhöriga tre gånger i månaden och hans advokat ska få komma när hon kan och vill. 

Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) anhölls på flygplatsen i Peru på annandag jul. Sedan dess har han suttit häktad anklagad för terrorism. Medier i landet uppger att Angel Villaverde varit efterlyst för terroristbrott sedan 1995. Nu befinner han sig på ett fängelse en timmes resa norr om Lima. Enligt Charlotte Norell är det ett nybyggt, fräscht fängelse, som är ganska väl ventilerat.

Fyra i samma cell

– Han delar en liten cell med tre andra. De lagar mat tillsammans för att få bättre kost. Vi hade med oss kläder, som hans fru skickat med oss, och en skrivbok, säger Charlotte Norell.

Angel Villaverde berättade också att de får läsa böcker. På fängelset finns ett bibliotek där de får låna en bok åt gången. Det finns också en innergård, möjlighet till motion och de får spela schack.

Den gamla regimen i Peru anklagade Angel Villaverde för samröre med gerillan. Enligt hans advokat friade de honom senare från de misstankarna, men den nya regimen har ogiltigförklarat alla gamla domar. De ska nu tas upp igen, men hur länge det dröjer innan Angel Villaverdes fall åter tas upp i peruansk domstol kan konsulatet inte säga.

Oviss väntan

– Enligt hans advokat finns det inga nya element i hans ärende, så det borde inte vara så komplicerat, säger Charlotte Norell.

Konsulatet i Lima kommer att följa upp ärendet och informera Angel Villaverde om vad som händer. Närmast väntar han besök av sin advokat.

– Han är vid förhållandevis gott mod. Det finns förstås alltid en oro för hur lång tid det ska ta. Humöret går upp och ner, men han känner att han har stöd av sina medfångar, säger Charlotte Norell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker gripen i Peru

Mer i ämnet