Villaverdes öde hänger på en enda fråga

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallspolitikern måste bevisa att han var kommunist vid rättegången i Peru.

Miljöpartisten Angel Villaverde säger att han blev lurad att åka tillbaka till sitt hemland där han fängslades som misstänkt terrorist.

– Jag kontaktade en advokat i Lima som försäkrade att min friande dom från 1995 fortfarande gällde, men det visade sig vara fel säger Angel Villaverde när SVT Västernorrland träffar honom i Peru.

Politiker gripen i Peru

Kommunist eller terrorist?

Han är nu släppt i väntan på att rättegången ska fortsätta och det återstår minst två förhör innan rätten ska fatta sitt beslut. Enligt Villaverde är det dock bara frågan om korta förhör på någon halvtimme.

– Det hänger nu bara på en enda fråga, att jag kan bevisa att jag var medlem i det offeciella kommunistpartiet och inte den underjordiska motståndsrörelsen Sendera Luminoso, hälsar Angel Villaverde via SVTs reporter.

Besöker faderns grav

Nästa rättegångsdag är den 29 februari och just nu befinner sig Angel Villaverde i sin hemstad Huancayo för att träffa gamla partikamrater och besöka sin fars grav. Fadern dog för ett år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker gripen i Peru

Mer i ämnet