Vittnen om explosionen: ”Vi trodde det var en meteor”

Uppdaterad
Publicerad

Vid 18.30-tiden på söndagskvällen inträffade en kraftig explosion på Stor-Hattsjön i Örnsköldsviks kommun. Flera fastighetsägare som bor i området blev bestörta av den plötsliga smällen.

– Hela huset skakade, säger Matts Forsberg till SVT Västernorrland.

Explosionen inträffade ute på Stor-Hattsjön, cirka fem mil nordväst om Örnsköldsvik.

Mats Forsberg bor bara några tiotal meter från Stor-Hattsjöns norra strand och han var hemma när det small.

– Det var en jädra kraftig smäll, rutorna skallrade och hela huset skakade. Jag trodde först det kom inifrån huset.

Oro och ovisshet

Efter smällen for Mats Forsberg ut för att kolla att ingen skada skett med huset han bor i.

– Jag blev rakt orolig. Det var en så väldigt kraftig explosion. Som tur var inget hos mig förstört, säger han och fortsätter.

– Då funderade jag på vad det kunde varit. Jag tänkte att det kunde varit ett ljudbang från ett flygplan, eller ett fordon i närheten som exploderat.

Det var först när SVT Nyheter Västernorrland kontaktade Mats Forsberg som han fick veta att polisen gripit två män i övre medelåldern misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

”Trodde det var en meteor”

Erling Arnquist bor på Stora-Hattsjöns södra sida. Vid tidpunkten av explosionen var han inte hemma, men strax efter smällen ringde en granne till honom och berättade att en meteor slagit ned på sjön.

– Då sa grannen att det varit en meteor eller något som slagit ned. Vi kom hem någon timma efteråt och vi såg att det var något stort och blått ute på sjön, säger Erling Arnquist.

Till skillnad från grannen norr om sjön, Mats Forsberg, kände Erling Arnquist ingen oro när han såg det stora hålet ute på sjön.

– Man blev lite fundersam. Hålet ligger kanske 200 meter från land, mitt på sjön, och från mitt hus ser det ganska stort ut, minst ett tiotal meter, säger Erling Arnquist.

”Isen är tjock”

Erling Arnquist berättar att människor från området, av ren nyfikenhet, är ute och går på isen för att få en närmare titt på hålet.

– Isen är tjock, minst sjuttio eller åttio centimeter tjockt. Det måste varit en kraftig smäll som orsakat ett sådant hål, säger han.

Även Erling Arnquist var ovetande om vad som hänt. Han trodde först att det varit en meteor som orsakat smällen. Det var inte förrän dagen efter som han fick klart för sig att det rört sig om en explosion.

– Ingen har varit här och berättat för oss som bor i området vad som hänt. Det var först när jag läste nyheterna som jag förstod. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.