Ytterligare 312 miljoner till Norra kajen

Uppdaterad
Publicerad

Norra kajenprojektet i Sundsvall kräver nu ytterligare insatser från kommunen. 312 miljoner måste till och det blir skattebetalarna som få betala.

Det är i investeringsplanen för de kommande åren som det dykt upp nya behov av pengar till Norra kajenprojektet. Behovet har varit känt men inte prislappen som uppgår till 312 miljoner.

* Vatten och avloppsledningar genom området måster flyttas, bland annat huvudvattenledningen från Timrå. Kostnad 100 miljoner.

Norra Kajen

* De båda rötkamrarna vid Ortviksvägen ska flyttas och vara borta från området om drygt två år. Kostnad cirka 150 miljoner.

* Investeringar i vägar, parker och rorg i det nya området: Kostnad 62 miljoner kronor.

Siffrorna kommer från kommunens ekonomikontor och kommer inte att belasta Norra Kajenprojektet utan skattebetalarna.

– Det här är en konsekvens av att staden växer som en konsekvens av de byggnationer som nu kommit igång på Norra Kajen. Det är en kostnad som inte kan belasta byggherrar och boende i området utan måste bli en kommunalangelägenhet, säger Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg.

Den största enskilda investeringen är flytten av de båda rötkamrar som ligger tvärs över gatan från det nya området. Där rötas 7 000 kubikmeter avföring och biologiskt avfall från reningsverket till gas. En sanitär olägenhet som kommunen nu bestämt måste bort från området.

Frågan är vad Norra kajen kommer att kosta i slutänden?

– Bra fråga men omöjlig att besvara idag. Om 25 år när stadsdelen står klar kanske vi kan svara på den frågan. Det som sker på Norra Kajen är investeringar i stadens tillväxt och det vi gör i form av investeringar idag kan på sikt visa sig finansiera sig självt, säger Oxelhöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Kajen

Mer i ämnet