Foto: TT

Yxman dömd för fritagningsförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man som förberett ett fritagningsförsök av en rättspsykspatient dömdes på tisdagen.

Det var i början av augusti 2014 som en polispatrull fattade misstankar mot en parkerad bil i centrala Sundsvall. I bilen satt en man som sedan tidigare var känd av polis och hade vårdats på Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.

Yxa i bilen

Polisen upptäckte att mannen var påverkad av narkotika, saknade körkort och i bilen fanns en yxa. Polisutredningen visade senare att mannen planerat att frita en morddömd före detta medpatient på rättspsyk. 27-åringen hade lovats 100 000 kronor om han hjälpte till.

fritagningsförsök

Två flyktbilar

Den 27-årige mannen hade förberett flykten med en medhjälpare, två flyktbilar och beväpnat sig med yxan. Flykten skulle ske när rättspsykspatienten besökte en optiker i centrala Sundsvall.

Fälls för brottet

I och med gripandet avstyrdes det hela men mannen och den 33-årig medhjälparen från Njurunda åtalades senare för förberedelse till främjande av flykt. 27-åringen befanns på tisdagen av Sundsvalls tingsrätts som skyldig till brottet och dessutom fälldes han för rattfylleri, olovlig körning och ringa narkotikabrott.

Inget straff

Men något straff blir det inte. 27-åringen sitter nämligen redan i fängelse för brott som han dömts för efter den nu aktuella domen. Jönköpings tingsrätt dömde honom i april 2015 till fängelse i ett år och fyra månader. Han hade då gjort sig skyldig till rån, olaga hot, misshandel med mera.

De brott han nu döms för anses vara lindrigare och räknas in det straff han redan nu avtjänar.

Åtalet mot hans medåtalade 33-årige kumpan har lagts ned eftersom han avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

fritagningsförsök

Mer i ämnet