Foto: SVT, TT

Agneta Kumlin kräver polisledningens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Inför inrikesminister Anders Ygemans möte med rikspolischef Dan Eliasson i dag spekulerades det om att rikspolischefen kunde få lämna sitt uppdrag. Polischefen i Sala var en av de som hoppades på det, rapporterar Sveriges Radio.

Polischefen i Sala, Agneta Kumlin, säger till P4 Västmanland att både rikspolischefen och hans närmaste ledningsgrupp borde fundera om de är lämpliga att behålla sina uppdrag.

Läs mer: Ygeman träffar rikspolischefen

Polischef hotade befäl

–  Jag tycker att det räcker inte med Dan Eliasson, utan de som inte talar om för honom vad som behöver göras – alltså hans närmaste ledningsgrupp – de ska också tänka över om de har någonting där att göra, säger hon till P4 Västmanland.

SVT Nyheter Västmanland har tidigare rapporterat om Agneta Kumlins kritik mot polisens omorganisation och sittande ledning. Hennes uttalanden ska ha lett till att hon blev hotad av sin närmsta chef Lena Tysk, som nu är misstänkt för ofredande.

Lokalpolisområdescheferna borde få mandat att styra

Agneta Kumlin säger nu till P4 Västmanland att lokalpolisområdescheferna måste få mandat att styra sin verksamhet.

– Lokalpolischefen skulle ju äga sina resurser och jobba utifrån lokal problembild, men det underlag man har gjort för beräkning av resurser stämmer inte med verkligheten.

Läs mer: ”Ygeman riskerar att dras med i Eliassons fall”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet