Landstingsoppositionen vill ha västmanländska kömiljoner. Foto: SVT

Alliansen vill satsa på kortare vårdköer

Publicerad

Landstingsalliansen vill ge 15 miljoner kronor per år för att korta köerna i vården. Pengarna ska delas ut som en bonus till de verksamheter som klarar av att hålla vårdgarantin.

– Nu när den nationella kömiljarden är borttagen från i år så vill vi göra en egen form med våra västmanländska kömiljoner. För vi ser nu när kömiljarden försvann att nu ökar köerna igen och vi tycker inte att det här är bra, säger Birgitta Andersson, centerpartistiskt oppositionsråd i landstinget.

Klarar inte vårdgarantin

Tidigare i år träffade SVT Västmanland Anette Fjärrstrand från Sala i vår serie om de långa vårdköerna i länet. Anette bekostade sin egen diskbråcksoperation när hon inte orkade vänta med smärta. Drygt 3.000 västmanlänningar står i kö för att få sina operationer och nu vill oppositionen budgetera mer pengar för att korta de köerna.

Köer i vården

– Det kan ta ett år innan vi får motionen behandlad men om vi får det tror vi att det här kan ge resultat, säger Birgitta Andersson.

Majoriteten tror inte på förslaget

Det socialdemokratiska landstingsrådet Kenneth Östberg tror dock inte att pengarna kommer att göra någon skillnad.

– Jag vet hur hårt man jobbar i verksamheterna för att klara vårdgarantin. Min syn är att en satsning på 15 miljoner kronor inte kommer att göra någon skillnad i en landstingsbudget på mellan 3–4 miljarder kronor, säger Kenneth Östberg.

”En morot för klinikerna”

Kenneth Östberg säger att majoriteten i landstinget istället satsar på att bland annat klara kompetensförsörjningen bland sjuksköterskor, för att minska vårdköerna. Något som Birgitta Andersson från oppositionen menar att de redan har lagt förslag på.

– Vi har från alliansen lagt förslag i flera år på att dels höja lönerna och dels öka kompetensen. Nu vill vi fortsätta satsa på vården på det här sättet när man nationellt tagit bort kömiljarden. Det ena tar inte bort det andra. Vi tror att en morot för klinikerna att göra ett bra jobb är värt ganska mycket, det har vi sett tidigare, säger Birgitta Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer i vården

Mer i ämnet