Personalbrist orsak till vårdköerna

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor har tvingat Landstinget i Västmanland att stänga ner tre operationssalar i år. Det gör att över 3 000 västmanlänningar nu står i kö för att få en operation.

– Vi har brist på personal. Det saknas framför allt operationssköterskor och narkossköterskor, säger Anders Nilsson, chef på Kirurgiska enheten på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Köpte vård för 48 miljoner

Det har varit svårt för landstinget i Västmanland att rekrytera personal. Förra året fick man stänga fyra operationssalar på grund av bristen. I år har man tre salar stängda. Och det här gör att man inte hinner operera alla de patienter som står i kö för mindre akuta operationer. Det gjorde också att landstinget förra året tvingades köpa vård för 48 miljoner kronor i andra landsting, eller från andra vårdgivare.

Köer i vården

– Det är ett problem som vi delar med många. Mycket handlar om en generell brist på specialistsjuksköterskor, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd.

Hyrpersonal för 162 miljoner

Sjuksköterskebristen gör att landstinget tvingas att ta in hyrpersonal. Förra året kostade det drygt 162 miljoner kronor för hyrläkare och hyrsjuksköterskor. Och det här får flera konsekvenser för landstinget.

– Som hyrsjuksköterska kommer du in i verksamheten, gör ditt jobb och sen går du ut igen. Vi behöver personal som är delaktiga i verksamhetens utveckling. Hyrsköterskor är inte bra för patientsäkerheten, verksamhetens utveckling eller arbetsmiljön, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef.

Vill ha bättre löneutveckling

Och ändå så fortsätter landstinget att hyra in personal. Och eftersom hyrpersonal har en större frihet i att välja sina arbetstider och ofta får bättre betalt så lockas också fler att söka sig till bemanningsföretagen. Det blir en ond cirkel som gör att man inte har råd att ge en bra lön eller löneutveckling för de som väljer att stanna kvar som fast anställda.

– De kostar ju betydligt mer än egen fast personal. Vi hade nog hellre lagt pengarna på löneutveckling för vår egen personal, säger Anders Nilsson, chef på Kirurgiska enheten.

Ska minska hyrpersonalen

Och nu börjar också landstinget inse att det är dags att byta strategi för att kunna anställa fler sjuksköterskor och på sikt också korta köerna i vården. Man vill helt få bort beroendet av hyrpersonal, men också göra en insats för att förbättra löneläget för dem som väljer att specialistutbilda sig.

– I flera år har man fokuserat på ingångslönen. Den är viktig men jag tror det är ännu viktigare att kunna göra en lönekarriär kopplad till en klinisk karriärsutveckling. Där behöver vi ta ett stort tag och det kommer vi att göra, säger Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhuschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köer i vården

Mer i ämnet