Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får springa och kolla brunnarna så fort det blir höga vattenmassor”. säger Anders Lindblom, boende på Tegvägen i Kila. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Anders i Sala har fått nog – har fått källaren översvämmad två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Anders Lindblom i Sala fick källaren vattenfylld under översvämningarna i Sala i september 2023. Men det var inte första gången villakvarteret i Kila utanför Sala råkade ut för översvämningar.

– Vi får springa och kolla brunnarna så fort det blir höga vattennivåer.

Drygt fem månader har gått sedan skyfallet drog in över Västmanland och orsakade stora problem, bland annat för många hushåll i Sala. Så även i Kila där det fortfarande renoveras på Tegvägen efter att flera villor svämmade över. Något som går att se på alla containrar som står på gatan.

För Anders Lindblom var det inte heller första gången det hände. Även 2019 svämmade det över, och tidningsartiklar från 2000 skvallrar om problem som uppstått tidigare än så i området.

Översvämningar i Bergslagen

Han själv pekar ut brister i dagvattenledningarna som en orsak till problemen. Rör som går under gatan, via hans tomt, och ut i ån på andra sidan riksvägen. Enligt Anders finns det en frustration bland grannarna över situationen.

”Börjar bli till åren”

Han vill nu att Sala kommun ser över rören och löser problemet så att nästa översvämning kan undvikas.

– Jag hoppas att man tittar lite mer och gör en ordentlig utredning, Om det åtminstone går att få bort vissa vattenmängder som kommer från skog och mark. Och ser över dagvattenledningarna som börjar bli till åren, säger Anders Lindblom.

Sala kommun utreder just nu den aktuella sträckan av dagvattennätet.

– Vi kommer att se över vad det är i det som har varit problemet, och finns det behov av att byta brunnar eller annat så kommer vi att göra det, säger Åsa Kling, teknisk chef Sala kommun.

Starta videon ovan för att följa med ner i Anders källare och se skadorna efter översvämningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan och grannarna i Kila hjälps åt att röja. Inslaget är från i september i samband med översvämningen. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet