Jesper Mattsson är reporter på SVT Nyheter Örebro. Foto: Linda Haglund/SVT

Nyhetsåret 2017 – SVT:s Jesper Mattsson om översvämningarna i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt öppnande sig himlen. I Karlskoga ledde ett skyfall till stora översvämningar. Källare vattenfylldes, vägar spärrades av och en damm var nära att brista. Den sjätte augusti 2017 var dagen då Sverige följde händelseutvecklingen i Karlskoga.

Det åskade och vräkte ner regn över Karlskoga under de första timmarna av söndagen den sjätte augusti 2017.

Mellan 83 och 164 mm regn uppmättes i det helt oväntade skyfallet som inte synts i någon prognos. Det var mer än kommunens vattenledningar klarade av.

Översvämningar i Bergslagen

SVT:s Jesper Mattsson arbetade som reporter och fotograf i Karlskoga under dagen.

Vad minns du från den här dagen?

– Redan när jag körde in i Karlskoga förstod jag hur allvarligt läget var. Vid infarten hade det samlats så mycket vatten att det var svårt att köra på motorvägen.

– Jag tog mig i alla fall till villorna vid Spelgatan, där många larm om översvämningar hade kommit in. Där gick brandkåren från hus till hus med pumpar och jag följde med ner i källaren hos en av familjerna. De hade just renoverat efter en tidigare översvämning.

– Strömmen var utslagen, men när jag tände min kameralampa såg jag att allt var förstört. I det som ett dygn tidigare hade varit ett ljust, nyinrett syrum låg nu en vit damsko och guppade i det bruna avloppsvattnet.

Hur arbetade du?

– Jag åkte runt i kommunen för att kunna se allt med egna ögon och ge en riktig bild av läget. I vanliga fall brukar problemen avta efter några timmar, men här ökade de istället.

– Bilister fastnade på de översvämmade vägarna och fick räddas av brandkåren. Det tog lång tid att stänga ofarbara vägar, eftersom att även Trafikverket hade svårt att ta sig fram.

Finns det något att lära sig av den här plötsliga händelsen?

– Först och främst: kommunerna måste fundera mer över hur mycket regn deras vattenledningar ska klara i framtiden.

– Det är också viktigt att nå fram med riktig och uppdaterad information till översvämningsdrabbade områden, något jag tyckte att SVT lyckades mycket bra med eftersom att vi var på plats och kunde rapportera direkt från Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet