Foto: Johan Pisoni/SVT

SMHI varnade inte trots stora regnmängder

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot 164 millimeter regn kan ha kommit under helgen i Karlskoga. Stora regnmängder ställde också till problem i Kristinehamn och Storfors. Men trots det gick SMHI inte ut med någon varning.

– Det fanns inget som tydde på så stora regnmängder i vårt prognosmaterial, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

De stora regnmängderna kom som en överraskning för del flesta, så även för SMHI som normalt ska varna för stora regnmängder över 35 millimeter. Men enligt SMHI var väderfenomenet för litet för att det skulle upptäckas.

– Det är ju en regnskur som gjort att det kom så här stora nederbördsmängder, det är något som varken vi eller något annat väderinstitut kan fånga upp. Det är helt enkelt för små fenomen för att man ska kunna se exakt hur det ser ut, förklarar meteorolog Emil Björck.

Översvämningar i Bergslagen
När spöregnet kom började det rinna in i förråden hos familjen Karttunen i Storfors. Foto: Privat

Viktiga varningar

Exakt hur stora regnmängder som föll under helgen vet inte SMHI, närmaste mätstation finns i Nora och där kom det 50 millimeter. Men enligt Karlskoga kommun har uppmätningar på mellan 83-164 millimeter gjorts under söndagen. Där drabbades också ett 50-tal fastigheter av översvämning.

SMHIs varningar är viktiga beslutsunderlag för samhället. De kan leda till åtgärder hos myndigheter och kommuner för att förbereda eller hantera störningar. Det kan till exempel handla om anpassningar av kollektivtrafik, förberedelser för insatser på vägnätet och råd till hushåll som riskerar översvämningar. Och Emil Björck på SMHI håller med om att det är problematiskt att man inte fick ut någon varning om regnmängderna.

LÄS MER: ”Det flyter omkring i källaren”

Flertalet vägar fick stängas på grund av de stora vattenmassorna. Foto: SVT

– Ja, visst är det ett problem när man är oförberedd. Samtidigt gör vi vad vi kan och det ligger någonstans mellan svårt och omöjligt att göra prognoser på så här lokala fenomen, säger Emil Björck på SMHI.

Såhär i efterhand – kunde ni gjort något annorlunda?

– Med facit i hand är det klart att vi hade velat göra annorlunda, men det kunde vi inte. Det fanns som sagt inget som tydde på kraftig nederbörd i vårt underlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Bergslagen

Mer i ämnet