Foto: SVT

Då avvecklas de tillfälliga asylboendena i Västmanland

Publicerad

På fredag stänger asylboendet i Sala stadshotell – och flera andra asylboenden i länet väntas stänga under våren.

Migrationsverket avvecklar just nu sina tillfälligt upphandlade asylboenden. För ett par veckor sedan kom beskedet att boendet i Sala stadshotell, med 145 platser, stänger redan nu på fredag – trots tidigare besked om att barnen skulle få gå färdigt terminen.

Westsura Herrgård i Surahammar, Flygskytten och Signalisten i Västerås samt Kungs Karlsgården i Kungsör har avtal som löper ut i maj 2017, men de kan komma att stänga tidigare än så. Avvecklingsplanerna kommer att presenteras i januari – fortfarande är det inte klart vart de asylsökande kommer att flytta.

På dessa fyra boenden finns totalt 639 platser.

Direktupphandlade boenden stänger först

Det är lagen om offentlig upphandling som bestämmer i vilken ordning Migrationsverkets tillfälliga asylboenden – som öppnade i stor utsträckning när det kom många asylsökande till Sverige – nu avvecklas. Direktupphandlade boenden avvecklas först, och sedan ramavtalsavhandlade.

Enligt Migrationsverkets senaste prognoser finns inget behov av tillfälliga asylboenden i Västmanland i slutet av 2017. Därför väntas även de sex boenden som finns kvar efter maj att stänga under året. I nuläget har de avtal som löper ut i september 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.