Foto: SVT

”Det är inte farligare här än någon annanstans”

Publicerad

Helen Sangemark är samordnare på Bäckbyhuset, en mötesplats i centrum för olika verksamheter i området. Hon berättar att hon ständigt får försvara och förklara för föräldrar och bekanta att det inte är farligt att åka till Bäckby centrum.

– För gemene man blir det ju en bild, i media, av att det är ett farligt område, som gör att de aktiviteter vi har det kanske inte lockar så många övriga västeråsare till Bäckby. Istället tar man avstånd, säger Helen Sangemark.

Det handlar inte bara om västeråsare som bor utanför Bäckby, utan att medierapporteringen även påverkar föräldrar på Bäckby som inte vågar skicka sina barn till kvällsaktiviteter i huset på grund av oro över att det skulle vara stökigt på kvällarna i centrum.

Läs mer: Bäckbyborna känner inte igen sig i medias bild av området

I stället skjutsar de kanske ner sina barn till centrala Västerås, vilket nog är en betydligt farligare miljö enligt Helen Sangemark.

Är det inte stökigt på Bäckby då?

– Nej. Det är nog inte farligare här än någon annanstans. Vi har oftast verksamhet och vuxna i lokalerna fram till klockan 22 på vardagar, säger Helen Sangemark.

Hon uppmanar också de föräldrar som är oroliga att följa med sina barn och kanske ta en fika i caféet i Bäckbyhuset medan de väntar på barnen för att på så sätt skaffa sig en egen bild av miljön.

Diskutera gärna vidare i sociala medier! #mittbäckby

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.