Foto: SVT

Dyrt att säga upp flygavtal

Uppdaterad
Publicerad

Mellan drygt 12 och drygt 14 miljoner kronor – det får skattebetalarna i Västerås betala för att säga upp avtalet med flygbolaget Nextjet.

Västerås flygplats styrelse fattade nyligen beslut om att säga upp avtalet om flyglinjen mellan Västerås och Helsingfors. Detta eftersom man bedömde att avtalet om linjen, som lockade betydligt färre passagerare än väntat, var en dålig affär.

Men att säga upp avtalet är inte gratis – nu bekräftar kommunalråd Anders Teljebäck (S) att det kostar kommunen mellan drygt 12 och drygt 14 miljoner kronor att avveckla avtalet.

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Det innebär att flygplatsens resultat för 2016 väntas bli en förlust på 55-57 miljoner kronor

– Det är både otillständigt och oacceptabelt, säger Anders Teljebäck.

Teljebäck medger ansvar

Han har tidigare riktat hård kritik mot flygplatsstyrelsen för det misslyckade avtalet med Nextjet, men medger nu att han också bär ett ansvar för att flygplatsen går såpass mycket back.

– Den tidigare ledningen har ett ansvar för det som har hänt. Men jag och kommunledningen borde kanske tidigare ha sett det, och agerat, säger Anders Teljebäck.

Nextjet har gått ut med att de kommer att fortsätta flyga mellan Västerås och Helsingfors utanför ramen för avtalet med Västerås stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Mer i ämnet