Foto: TT

Expert: Ny obduktion leder sällan till klargörande fynd

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt ovanligt i Sverige att man i en mordutredning väljer att bryta griftefriden genom att öppna en grav och obducera kroppen på nytt. Peter Krantz, docent i rättsmedicin vid Lunds universitet, anser att det är osannolikt att tillgreppet kommer att leda till några värdefulla fynd.

Maken till den 41-åriga kvinnan som misstänks för sommarstugemordet i Arboga drunknade under mystiska omständigheter i augusti förra året. Efter begäran från åklagare har nu tingsrätten beslutat att öppna ex-makens grav så att han kan obduceras på nytt.

Att man gör så är vanligt i anglosaxisk, konfrontatorisk rättsordning som i till exempel USA, men i Sverige är det extremt ovanligt, berättar Peter Krantz, docent i rättsmedicin vid Lunds universitet. Själv känner han bara till ett tidigare fall – Osmo Vallo-fallet i Karlstad 1995. Där obducerades kroppen tre gånger.

Arbogafallet

– Det är så sällsynt att det är svårt att säga vad det kan finnas för orsaker till att man vill göra det, säger Peter Krantz.

”Obduktion ett engångstillfälle”

Oavsett vad som är orsaken till att åklagaren nu vill öppna graven är Peter Krantz tveksam till att en ny obduktion skulle kunna generera fynd av värde.

– Bekymret är att under tiden kroppen har vilat bryts den ner. Det är det ena problemet – det andra är att kroppen redan är obducerad. Obduktion och brottsplatsundersökning är engångstillfällen, och då ska det göras bra.

Han tror inte att domare och åklagare vet vad de har gett sig in på när de har fattat beslut om att öppna graven.

– I min värld är det sällan en ny obduktion leder till att man hittar något klargörande fynd. Det är mer troligt att man hittar svårtolkade, förvirrande fynd, säger Peter Krantz.

Läs mer: Sommarstugemordet – detta har hänt

Att man ändå vill göra detta – tyder det på att man inte är nöjd med hur den första obduktionen gjordes?

– Det tror inte jag att man kan säga, utan det är väl snarare ett tryck från media bland annat. Man tror att man ska hitta något i CSI-anda, säger Peter Krantz, docent i rättsmedicin vid Lunds universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet