Åklagare Johan Fahlander har begärt att få öppna 41-åringens makes grav. Foto: Helena Zachariasson

Åklagare vill öppna makens grav

Uppdaterad
Publicerad

Ex-maken till den 41-åriga kvinnan som misstänks för sommarstugemordet i Arboga drunknade under mystiska omständigheter i augusti förra året. Nu har åklagare Johan Fahlander begärt att få öppna ex-makens grav för att obducera honom.

Begäran kom in till tingsrätten i måndags klockan 15.17.

Fahlander skriver i sitt yrkande att ”undersökningen kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen”.

Arbogafallet

SVT Nyheter Västmanland har sökt Johan Fahlander som uppges vara upptagen i förhandling under dagen men säger i ett pressmeddelande:

– Förhoppningen är att med denna åtgärd se om det finns möjlighet till ytterligare provtagningar, säger kammaråklagare Johan Fahlander.

Under dagen kommer tingsrätten troligen fatta beslut huruvida åklagarens begäran ska bifallas eller avslås.

Läs mer: Turerna kring det uppmärksammade mordet

Försäkringsbolaget slog larm

41-åringens make drunknande under mystiska omständigheter i augusti förra året. Mannen var simkunnig, van vid vatten och fullt friskt när han hittades död på grunt vatten.

Det var ett försäkringsbolag som anade oråd när kvinnan begärde ut försäkringspengarna på drygt 2,5 miljoner kronor efter maken. Bolaget genomförde en egen utredning och vägrade därefter att betala ut summan.

Anhöriga trodde inte på olycksteorin

De anhöriga till 41-åringens exmake som hittades drunknad i Hjälmaren har aldrig trott på olycksteorin.

– Han var fullt frisk, kunde simma och hade inte särskilt mycket alkohol i blodet, har en anhörig tidigare sagt till SVT Västmanland.

Men trots omständigheterna inledde polisen aldrig någon förundersökning – förrän i höstas.

Tidigare har det förekommit uppgifter om att graven inte kommer att öppnas. Skälet som då uppgavs var att polis och rättmedicinska experter anser att den obduktion som utfördes bör ha tillräckligt med vävnadsprover på urin, blod och ögonvätska.

Läs mer: Sommarstugemordet – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet