Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en hemlig anläggning i Västerås leds utvecklingsarbetet med det nya tunnelbanetåget C30. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Nytt tunnelbanetåg på hemlig adress i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Bombardier har fått i uppdrag av SL att leverera 384 vagnar eller 96 tågset till Stockholms tunnelbana. 300 arbetstillfällen tryggas i Västerås av storordern.

Ordern beräknas levereras mellan åren 2017 och 2021, för ett värde av 5,5 miljarder kronor.

– Det är ett internationellt projekt, men vi har kontraktet och det är här i Västerås som projekt- och utvecklingsarbetet görs, säger Klas Wåhlberg, vd Bombardier Sverige. 

Röda linjen får de nya vagnarna

I en hemlig anläggning i Västerås leds utvecklingsarbetet med det nya tunnelbanetåget C30 som har plats för 1000 passagerare fördelat på 70 meter. Det kan köras förarlöst om man så önskar och det ska rulla ut på den röda linjen i Stockholm 2017.

Design- och konstruktionsarbetet har gjorts i Västerås och utmärkande är bland annat att vagnarna får färre sittplatser än idag, men betydligt större ytor för stående passagerare.

– Vi har byggt samtliga tunnebanevagnar i Stockholm sedan 1949 så det är en lång tradition vi spinner vidare på här, säger Klas Wåhlberg.

Just nu jobbar 300 personer med projektet i Västerås, varav 75 procent är ingenjörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.