Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals grönvita supportrar gick tillsammans mot arenan för hemmapremiären mot Elfsborg. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Här tågar VSK-fansen mot allsvenska hemmapremiären – första på 27 år

Uppdaterad
Publicerad

För 9 649 dagar sedan åkte Västerås SK ur Allsvenskan efter att ha förlorat kvalet mot BK Häcken. Nu är det dags igen för allsvensk fotboll i staden, och på eftermiddagen gick de grönvita supportertåget mot hemmaarenan.

Den 6 november 1997 förlorade Västerås SK mot BK Häcken i det allsvenska kvalet med 4-2 på Arosvallen, och totalt 5-3. Det blev början på en lång väntan på att komma tillbaka till fotbollens finrum.

På söndagseftermiddagen var det slutligen dags för allsvenskt spel i staden igen när Elfsborg kom på besök. Precis som de gjorde i premiären för 27 år sedan.

Timmar innan avspark gick premiärmarschen från Stora torget till arenan för de tusentals hemmasupportrarna, med grönvita flaggor vajande i skyn.

Se bilder från premiärtåget i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västerås Sportklubb, eller VSK som man kort säger i gurkstan, har spelat fotboll sedan 1904 – blott fyra av säsongerna i allsvenskan. SVT har tittat i arkivet och hittat guldkorn från den 119-åriga resan. Foto: SVT/arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.