Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Mats Kjellmodin om hur Västerås SK:s supportrar sköter sig och hur polisen kommer jobba hårdare mot ordningsstörningar på läktaren. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Polisen om säkerheten inför Västerås SK:s hemmapremiär i allsvenskan: ”Kommer jobba hårt med exkludering”

Uppdaterad
Publicerad

Sex VSK-supportrar står på polisens lista över aktuella tillträdesförbud, men med polisens nya strategi kan det bli fler.

– Vi kommer jobba hårt med exkludering av ordningsstörande och våldsdrivande individer, säger Mats Kjellmodin, regional insatsledare på polisen.

Olaglig pyroteknik som eldas och kastas på läktaren är verklighet på många allsvenska arenor. För VSK fotboll som återigen spelar i allsvenskan innebär det, förutom rent sportsliga utmaningar, även utmaningar gällande säkerheten kring hemmamatcherna.

– Det måste vara så att man ska kunna gå på en fotbollsmatch utan att få pyroteknik skjuten på sig, säger Mats Kjellmodin, regional insatsledare polisen.

Väl förberedda

I Västerås har säkerheten satts på prov på försäsongen. Nu finns en ny läktare på plats för bortasupportrarna och arenan har setts över och anpassats.

Mats Kjellmodin säger att polisen är redo och han känner sig trygg med förberedelserna, men ser en utmaning.

– Den största utmaningen blir resurssättningen av det här. Det pågår mycket andra saker runt om i Sverige samtidigt och det här får ju viktas mot det, säger Mats Kjellmodin.

I klippet ovan: Polisen om vad som väntar ordningsstörande supportrar.

Sex VSK-supportrar portade – de döljer sig bakom maskerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT kartlägger de sex personer som inför VSK:s hemmapremiär i allsvenskan står på polisen lista med tillträdesförbud. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Tillträdesförbud

Lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang trädde i kraft den 1 juli 2005.

För att en person, som är över 15 år, ska meddelas ett tillträdesförbund krävs det att det finns en risk för att personen kommer att begå brott som är ägnat att störa ordningen eller säkerheten under idrottsarrangemanget.

Händelser 48 timmar före eller efter arrangemanget kan ligga som grund för ett tillträdesförbud.

Det är åklagare som fattar beslut om tillträdesförbud. Ett ärende kan startas av polismyndigheten genom en anmälan eller exempelvis av en idrottsklubb eller specialidrottsförbund.

Beslutet kan överklagas och prövas i domstol.

Källor: Åklagarmyndigheten och Lagen (2005:321) om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.