Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se de nostalgiska bilderna och möt några av huvudpersonerna som har varit med och format Västerås SK. Foto: SVT/arkiv

Västerås SK – från köket till allsvenskan 2024

Uppdaterad
Publicerad

Västerås Sportklubb, eller VSK som man kort säger i gurkstan, har spelat fotboll sedan 1904 – blott fyra av säsongerna i allsvenskan.

Men 2024 spelar ”Grönvitt” återigen i den svenska fotbollens finrum. SVT har tittat i arkivet och hittat guldkorn från den 119-åriga resan.

Historien om Västerås SK Fotboll har de senaste decennierna inte sällan handlat om turer kring dålig ekonomi – ibland på gränsen till konkurs. Men också ett miljonregn efter att en spektakulära övergång blivit klar.

Och efter årets succésäsong i superettan med Kalle Karlson vid rodret är klubben åter i allsvenskan. Där har de huserat fyra gånger tidigare: 1955/56, 1956/57, 1978 och 1997.

I klippet: Se de nostalgiska bilderna och möt några av huvudpersonerna som har varit med och format Västerås SK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.