Peter Liss, vd Västerås lokaltrafik Foto: SVT

”Innan det händer något större”

Uppdaterad
Publicerad

Att öka säkerheten ännu mer, framförallt för förarna men även för resenärerna på bussarna, det är bakgrunden till att buss-resursen nu utökats säger lokaltrafikens vd.

– Vi har haft det här under ganska lång tid på fredag och lördagkvällar och det har varit väldigt bra resultat. Nu vill vi utöka så vi får bra resultat över i princip dyngets alla timmar. Det är en bra erfarenhet vi haft och nu satsar ytterligare på, säger Peter Liss, vd VL.

Fler ute – även på vardagarna

Det är en permanent utökning som nu görs av det som kallas resursen – det team som cirkulerar i bil och ska förebygga men också rycka ut när det blir oroligheter och bråk på bussarna. Främst i Västerås.

Från den första februari cirkulerar de nu även under vardagskvällar och nätter, och personalen har utökats från att ha varit motsvarade två på timanställning till 3,5 heltidstjänster.

– Ju fler vi är som är ute på våra bussar och i samhället och syns ju lugnare blir ju vår trafik så det är väl investerade pengar i förebyggande, säger han

Har det hänt något särskilt som gör att ni gör utökningen just nu?

– Det händer ju småsaker hela tiden och vi är där och försöker förebygga. Men vi har sagt att eftersom det slagit väl ut och vi tycker att det blivit något lugnare, så innan det händer något större så vill vi göra allt vi kan för att förebygga det som potentiellt kan hända, säger han.

Har efterfrågats av chaufförer

Busschaufförer som SVT varit i kontakt med är positiva till utökningen, men det sägs också att det här är något som borde gjorts mycket tidigare med tanke på det allt hårdare arbetsklimatet för dem och incidenter som varit.

Det har ju hänt saker, borde den här utökningen gjorts tidigare?

– Ja, man kan alltid vara efterklok men jag tror att vi har haft ganska bra beredskap under de intensiva timmarna på fredag- och lördag kvällar. Men nu blir det ju fler timmar på dygnet än så och ett förebyggande för framtiden, säger Peter Liss, vd för lokaltrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.