Foto: SVT

KD-ledamot ursäktar sig för nazistjämförelse

Uppdaterad
Publicerad

Morgan Emgardsson (KD) backar nu från sitt uttalande i fullmäktige i samband med diskussionen kring en motion om att hissa regnbågsflaggan.

Många reagerade kraftigt på kristdemokraten Morgan Emgardssons argumentation kring varför kommunen i hans tycke inte bör hissa regnbågsflaggan utanför kommunhuset i samband med Västerås pridefestival. I diskussionen, som fördes under gårdagens kommunfullmäktigesammanträde i Surahammar, gjorde han jämförelsen mellan att hissa regnbågsflaggan och att hissa en nazisymbol som svastikan.

Idag tar Kristdemokraterna i Västmanland tydligt avstånd från uttalandet.

– Vi tror på att varje människa är unik och har ett okränkbart värde oavsett kön, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell identitet, säger Börje Hultin distriktsordförande för Kristdemokraterna Västmanland i ett pressmeddelande.

Även Morgan Emgardsson meddelar i samma pressutskick att ”människor oavsett kön får älska vem de vill”.

– Jag ville understryka vikten av att kommunen inte ska göra reklam för olika frivilligorganisationer genom att hissa flaggor av olika slag. Men det blev helt fel. Jag vill klargöra att det inte var menat som en jämförelse mellan dessa två flaggor. Beklagar djupt att jag använde den liknelsen och om jag har sårat någon, skriver Morgan Emgardsson.

Men Johan Henriksson (M) som lämnade in motionen är fortsatt kritisk.

– Han (Emgardsson) pratar om att HBTQ-personer är en organisation vilket de naturligtvis inte är, det är helt vanliga människor som andra människor väljer att peta in i fack. Det är inte så lätt att komma ut och leva som HBTQ-person i ett gammalt brukssamhälle, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.