Foto: Daniel Gustafsson / SVT (arkiv)

Klart för gemensam familjerätt

Publicerad

Kommunfullmäktige i Fagersta har beslutat att kommunen ska köpa familjerättsliga tjänster av Västerås. Fagersta är sist ut av Köping, Norberg och Skinnskatteberg att klubba igenom den gemensamma familjerätten, som införs vid årsskiftet.

Familjerätten omfattar rådgivning och stöd i frågor om faderskap och föräldraskap, vård, boende, umgänge och adoptioner.

– Familjerätt är ett ganska litet område. I en kommun med ett mindre befolkningsunderlag används knappt en halv tjänst till detta, och det är otroligt sårbart och svårt att hålla uppe kompetensen över tid. Så grundidén är att sammanföra det här. Det finns flera exempel i Sverige där man gjort så, säger Magnus Edström, enhetschef på sociala enheten i Västerås.

Han berättar att alla kommuner i länet har lyft frågan, men att det var just Köping, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg som visade ett intresse för att köpa familjerättsliga tjänster redan i närtid.

Västerås rekryterar

De fyra kommunerna har tillsammans ungefär 50.000 invånare. Medarbetare som idag jobbar med familjerätt i kommunerna har blivit erbjudna en övergång till Västerås, men bara en har tackat ja till detta. Utöver det kommer Västerås att rekrytera tre personer som ska jobba med familjerätt.

– ”Enkla” faderskapsutredningar utan frågetecken kommer att ligga kvar på kommunerna. Men mer komplicerade faderskap och all annan familjerätt kommer vi att sköta i Västerås, säger Magnus Edström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.