VSK:s ordförande Bengt-Åke Nilsson. Foto: SVT

Krisen allt djupare – nu fryser VSK spelarlönerna

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT Tvärsnytt har rapporterat om tidigare sitter division 1-klubben VSK Fotboll i en högst prekär ekonomisk situation. Nu fryser klubben på nytt spelarlönerna.

VSK Fotboll dras med miljonskulder och betalningskrav, där tiden är på väg att rinna ut. Om inte klubben lyckas att dra in omkring en halv miljon kronor innan årsskiftet, ser det ut som att konkurshotet går från fara till faktum.

Och nu har A-lagsspelarna också fått känna på krisen.

VSK fotboll kris

– Det är inte roligt alls. Visst klarar jag mig då jag har ett arbete vid sidan av fotbollen men det är klart kännbart, säger mittfältaren Damir Foric om att klubben nu har fryst spelarnas löner.

Har hänt förr

Att till skillnad från det milda decembervädret frysa spelarnas löner är inget nytt för VSK-veteranen Patrik Grönwall. Med nio säsonger i klubben har han sett det ske förr i jakten på ekonomisk överlevnad.

– Jag tror att man fryst spelarnas löner tre gånger under min tid i klubben. Jag själv blir inte påverkad den här gången då jag står utan kontrakt, men jag lider verkligen med de som drabbas, jag förstår vad de går igenom då jag själv fått lönen fryst, säger han.

Och fortsätter:

– Det blir särskilt tufft för dem som studerar eller inte har ett jobb vid sidan av fotbollen.

Lagkaptenen Grönwalls kontrakt med VSK gick ut efter sista mötet i år – och krisen kan göra att han inte tar på sig den grönvita tröjan igen.

– Jag avvaktar och ska fundera på vart jag ska ta vägen. Men vill klubben sänka min lön känns det sådär, säger han.

VSK Fotbolls ordförande Bengt-Åke Nilsson förklarar lönebeslutet enkelt:

– Vi har inga pengar och då kan vi inte betala några löner, säger han.

Sportsliga problem

Spelarlönerna som åsyftas är den lön som skulle ha betalats ut i november och december, pengar som i storleksordningen landar mellan 120-150.000 kronor.

Att frysa in pengarna, som skulle hamna i spelarnas plånböcker, kan innebära att grönvitt får problem på rent sportsligt.

– Vi är medvetna om att det kan bli en spelarflykt, men vår prioritering måste vara organisationen och ekonomin. Det sportsliga måste stå tillbaka. Den tuffa matchen för oss är utanför planen, slår ordförande Bengt-Åke Nilsson fast.

Just en tuff match utanför planen ser det ut att bli för mittbacken Robert Medvegy, som till skillnad från både Damir Foric och Patrik Grönwall, inte har ett arbete vid sidan av fotbollen.

”Man blir sur”

– Klart det får en påverkan ekonomiskt, jag skulle ljuga annars. Klart man blir sur att det blir problem, sade han tidigare till P4 Västmanland.

Ordförande Bengt-Åke Nilsson förstår att mindre grönt i fickan för de grönvita ställer till problem.

– Men har man inte några pengar så har man inte. Men vi ska göra allt i vår makt för att spelare som är beroende av VSK, som Medvegy, ska få hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VSK fotboll kris

Mer i ämnet