Foto: TT

Kyrkans medarbetare bränner ut sig när kraven ökar

Uppdaterad
Publicerad

Många lokala församlingar går på knäna för att försöka leva upp till de behov som finns – det menar generalsekreteraren i Sveriges kristna råd, Karin Wiborn.

Karin Wiborn skräder inte orden när hon beskriver vilka konsekvenser samfunden rapporterar in till rådet.

– Människor bränner ut sig och får utmattningssyndrom, säger hon.

Redan 2013 skrev hon och Björn Cedersjö en debattartikel på dåvarande SVT Debatt där de varnade för att kyrkorna riskerade att användas för att täta hålen i det sociala skyddsnät som ska tillhandahållas av stat och kommun.

Då var det framförallt migranter och flyktingars behov som lyftes fram. I dag vittnar flera församlingar om att de också får nödrop från hemlösa, pensionärer och ekonomiskt skuldsatta.

Samhället måste ta sitt ansvar

Karin Wiborn

För att lösa situationen menar Karin Wiborn att vi framförallt behöver ett fungerande samhälle.

– Tanken med välfärden är att samhället ska vara ordnat så att vi gemensamt genom våra skattemedel tar hand om dom som behöver lite mer hjälp än andra. Att vi gemensamt organiserar ett gott samhälle. Jag tycker att förväntningarna på kyrkan och andra ideella organisationer har ökat från samhället de senaste åren. Man säger det ordnar kyrkorna, civilsamhället eller frivilliga krafter, säger Karin Wiborn.

De här förväntningarna försöker våra kyrkor leva upp till men klarar det kanske inte när behoven bara ökar och ökar och då bränner man ut sig menar Wiborn.

Fackförbund larmar om psykisk ohälsa

Kyrkans akademikerförbund som är en facklig organisation publicerade förra året uppgifter om att just präster i högre utsträckning än andra yrkesgrupper riskerade sjukskrivning på grund av stress. I samma veva förde förbundet också fram uppgifter om att många diakoner allt oftare utsätts för hot och våld. En orsak uppgavs vara samhällets minskande resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.