Västerås stad har gjort en kartläggning där man kollat på förskolornas friyta och resultatet visade att över hälften av förskolorna har för liten yta. Det enligt rekommendationer från Boverket.
Anledningen till att vissa förskolor har en mindre förskolegård än andra beror på olika saker, enligt Solveig Nilsson (S) – men ekonomin har inte varit en orsak menar hon.
– Vi ska ha så likvärdig förskola som möjligt, men det betyder inte att de behöver se lika ut. En anledning till att vissa förskolor har mindre gård har kanske handlat om att det är svårt att få tag på mark, förklarar hon.
Satsar miljoner – men inte på större gårdar
Vidare menar hon att det pågår en satsning från förskolenämnden om 5 miljoner per år på några förskolor. Men det gäller inte att göra förskolegården större.
– Tre till fyra förskolor ska göras om eller förbättras i år. Det är gårdar med liten yta, många barn och som har högt slitage. Vi kommer framöver titta på de som har minst yta, säger hon.
I klippet: Se Solveig Nilssons (S) reaktion när hon får ställa sig i rutan som barnen har att leka på/barn vid Västerås stads minsta förskolegård.
*Sprayfärgen som används i videon är inte permanent utan används i vanliga fall till att märka djur.
Vad är en friyta?
En friyta är ytan som går att leka på och som är tillgänglig för barnen i huvudsak under skoltid men även i viss mån på fritiden. Förrådsbyggnader, bil- och cykelparkering samt ytor för lastning och lossning är otillgängliga för barnen och ingår därmed inte i friytan för lek och utevistelse.
Källa: Boverket