I videospellistan nedan visas förskolegårdarna som hamnar lägst i kartläggningen över Västerås stads förskolor – och hur stor friyta varje barn har där. Foto: SVT

Över hälften av Västerås stads förskolegårdar är för små – bryter mot Boverkets regler

Uppdaterad
Publicerad

På den förskolegård med minst yta har varje barn bara två kvadratmeter att leka på. En kartläggning visar att över hälften av Västerås stads kommunala förskolor inte klarar Boverkets rekommendationer.

Boverket rekommenderar att en förskolas friyta, alltså den yta som är tillgänglig för lek utomhus, ska vara minst 40 kvadratmeter per barn. Och att alla förskolor har en yta på minst 3 000 kvadratmeter oberoende av antalet barn. Något som många förskolor i Västerås inte lever upp till.

– Förskolegården är en viktig miljö för barnens lek, lärande och hälsa. När man går ut ökar barnens fysiska aktivitet och det blir ett annat socialt samspel än inomhus. För många barn är det den enda utemiljön, förklarar Ulrika Åkerlund, som jobbar på Boverket som landskapsarkitekt och har stort fokus på riktlinjer för barn och ungas utemiljö.

Mindre än 10 kvadratmeter per barn

39 av 75 förskolor når inte upp till rekommendationerna om 40 kvadratmeter per barn och 46 förskolor når upp till minst 3 000 kvadratmeter oavsett antalet barn.

De fem förskolor med minst friyta har mindre än 10 kvadratmeter per barn.

– Är ytan för liten kan man inte springa och man krockar med varandra. Det blir konkurrens om ytor samt konflikter om lekutrustning. Det har även gjorts studier som visar att om ytan är för liten, sämre motorik just framförallt grovmotorik som påverkar finmotorik. Det leder även till sämre koncentrationsförmåga, säger Ulrika Åkerlund.

Nära park kan inte kompensera

Flera förskolor som har liten friyta ligger i nära anslutning till parker, som de använder för lek. Men Ulrika Åkerlund säger att det inte är tillräckligt.

– Jag skulle säga att det inte kompenserar, utan det kompletterar. Förskolan har stort ansvar över barnen och det kan vara svårt att gå ut med en stor grupp barn samtidigt. Det har även gjorts studier på hur barn leker i parkmiljö och det blir en annan typ av lek som är vuxenövervakad och uppstyrd.

Kartläggningen gjordes mellan åren 2018-2020. Den gjordes av Pedagogiska skolgårdar på uppdrag av Västerås stad. Den undersökte gårdarnas kvalité ur fysiskt, pedagogiskt och hälsofrämjande perspektiv.

Föräldrar: ”Är inte kanonbra”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förskolegårdarna är inte kanonbra”– hör föräldrar i Västerås tycka till om gårdarna. Foto: Caroline Slotte/SVT

Vad är en friyta?

En friyta är ytan som går att leka på och som är tillgänglig för barnen i huvudsak under skoltid men även i viss mån på fritiden. Förrådsbyggnader, bil- och cykelparkering samt ytor för lastning och lossning är otillgängliga för barnen och ingår därmed inte i friytan för lek och utevistelse.

Källa: Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.