Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är inte kanonbra”– hör föräldrar i Västerås tycka till om de små förskolegårdarna. Foto: Caroline Slotte/SVT

Föräldrar i Västerås reagerar på för små förskolegårdar: ”Är inte kanonbra”

Uppdaterad
Publicerad

När förskola ska väljas för barnet prioriterar många föräldrar närheten och bra personal – men även förskolegården spelar roll enligt föräldrar i Västerås som SVT pratar med.

– Framförallt är det viktigt hur de använder gården och vad som finns i närheten, menar Sara Mattson.

Över hälften av de kommunala förskolorna i Västerås har för liten friyta per barn, enligt rekommendationen från Boverket. Friytan är den yta som går att leka på och som är tillgänglig för barnen.

För föräldern Robin Ström var det flera faktorer som avgjorde förskolevalet. Den förskola som valet föll på i hans fall, är en av dem som enligt Boverket har för liten friyta. Han hade önskat att man satsat mer på de förskolor som inte når upp till kraven.

– Det satsas mycket på förskolor som har mycket, men de som har mycket mindre hamnar i skymundan. På den förskola som vi valt känns det som att man haft saker på gården som sedan rivits i väntan på att något nytt ska byggas, men det har aldrig kommit något nytt, säger han.

Hör föräldrar i Västerås om hur viktigt det är med tillräckligt stor förskolegård och vad de prioriterade vid valet av förskola.

Om Boverkets rekommendationer

Boverket rekommenderar att en förskolas friyta, alltså den yta som är tillgänglig för lek utomhus, ska vara minst 40 kvadratmeter per barn.

Även att alla förskolor har en yta på minst 3 000 kvadratmeter oberoende av antalet barn.

I Västerås har de fem förskolor med minst friyta, mindre än 10 kvadratmeter per barn.

Källa: Boverket/Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.