Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Här är anledningarna till att Västerås stad tillåter mindre förskolegårdar än vad rekommendationerna tillåter. Foto: Caroline Slotte/SVT

För små lekytor på Västerås stad förskolor – därför kan de bryta mot Boverkets regler

Publicerad

En av riktlinjerna som bör följas när en förskola planeras är att friytan är tillräckligt stor. Men det finns tillfällen då Västerås stad gör annorlunda.

Innan en förskola planeras prövas platsen och markens lämplighet. Västerås stads planchef Elisabeth Strand Hübinette är med under planeringen. De riktlinjer som staden tagit fram gällande förskolors friyta är desamma som Boverkets.

Att förskolans friyta ska vara tillräckligt stor, är något som planchefen Elisabeth Strand Hübinette betonar vikten av, men att det inte alltid går.

– Barn behöver en viss yta att röra sig på för sin motoriska utveckling. Vi vill ha en så stor förskolegård som möjligt. Det är en jätteviktig parameter när förskolan planeras, säger hon.

I klippet: Därför avviker kommunen från reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.