Mandarinand på besök i Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den sällsynta fågeln som Pentti Korhonen fångade på bild. Han lade ut materialet på Naturskyddsföreningen Fagerstas Facebooksida och på Youtube. Foto: Pentti Korhonen/Privat

Exotiska mandarinanden på besök i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

En minst sagt udda fågel kom på besök i Fagersta. Mandarinanden är ursprungligen en östasiatisk art som är sällsynt i Sverige.

– Jag kommer minnas det så länge jag lever, säger fågelentusiasten Pentti Korhonen.

En fågelskådare tipsade i torsdags eftermiddag om att mandarinanden fanns vid Västanfors kyrka i Fagersta där de matar gräsänder på vintern.

– Jag lämnade allt och var på plats efter fem minuter. Dagen därpå var den borta så den kanske har flugit vidare, säger Pentti Korhonen, 67, på Naturskyddsföreningen i Fagersta, som sett fågelarten en gång tidigare, för ungefär tio år sedan i Avesta.

Den färgglada krabaten var inte skygg så han kunde med närbilder se att den var ringmärkt. Enligt Ringmärkningscentralen blev hanen ringmärkt i Polen 2017, är sju år gammal och har de senaste två åren skådats i Dalarna. I mars sågs den i Nora, och tros komma från någon av de vilda kolonierna i Europa.

Mandarinanden ursprungligen från Östasien

Mandarinanden är ursprungligen från Östasien och togs på 1700-talet till parker och trädgårdar i Europa på grund av sin skönhet. Efter rymningar hittades hanar på 1990-talet i vilt tillstånd i Nederländerna och England.

Nu finns fågeln i flera europeiska länder men är ovanlig i Sverige. Anders Wirdheim, 72, har tidigare i 26 år varit anlitad expert på Sveriges ornitologiska förening. Han uppskattar att det finns ett 20–30-tal mandarinänder i Sverige.

– Så det är inte unikt men det är sällsynt, säger han om fågelsynen i Fagersta.

”Kamerorna gick hela tiden” – hör Pentti Korhonen om uppståndelsen när den smäckra hanen visade upp sig.

Pentti Korhonen blev överlycklig av att se den sällsynta fågeln i hemorten Fagersta och är en engagerad fågelskådare i Naturskyddsföreningen. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.