Foto: Robert Gustavsson / SVT

Pär Mårts: ”Får närmare hem efter matchen”

Publicerad

Pär Mårts gör sin sista landskamp som förbundskapten för Tre Kronor på svensk mark. Han gör det i hemstaden Västerås.

Det blir det sista genrepet innan det bär iväg mot hans sista VM-turnering som förbundskapten för det svenska ishockeylandslaget Tre Kronor. I år spelas VM i Ryssland mellan 6 maj och 22 maj.

– Det har gått fort känns det som, för mig har varje dag varit en höjdpunkt, att få vara tillsammans med ett lag. Det är klart att OS-guld och VM-guld på hemmplan 2013 är ju något som inte många får vara med om så det är väl det som skimrar fram någonstans. Men ändå är det, på något sätt en resa och att få vara med och bidra som är höjdpunkten, säger Pär Mårts.

Känner du dig nöjd med dina insatser i Tre Kronor?

– Jag är sällan nöjd, det är väl det som är både min styrka och svaghet. Jag känner att allting alltid går att göra lite bättre, säger Pär Mårts.

Inte tid med nostalgi

Han har haft världen som arbetsplats men Västerås som bas. Han flyttade till Västerås redan som 17-åring och träffade sin fru när han fyllde 18 och de har hållt ihop sedan dess. Han spelade för VIK och avslutade även sin spelarkarriär i Rocklundahallen och nu gör han sin sista match i Sverige som förbundskapten, just i Västerås och Rocklunda. Men någon nostalgi har han inte tid att känna.

– Nej, men det är ju en förberedelse mot VM så jag funderar inte i de termerna, utan jag får närmare hem efter matchen, det är väl det enda goda då, säger Pär Mårts.

Pär Mårts tränarkarriär

1986-2007, Tränare för bland annat Västerås Hockey, HV71 och AIK. Främsta merit är SM-guld med HV71,  2003/2004

2007/2008 Huvudtränare för Juniorkronorna. 2008 och 2009 vann han JVM-silver.

2010, Förbundskapten för Tre Kronor. Tre VM-medaljer hittills som förbundskapten respektive huvudtränare:  VM-silver 2011, VM-guld 2013, VM-brons 2014

1994, OS-guld som assisterande förbundskapten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.