Ny forskning på Mälardalens högskola ska titta på kompetensförsörjning. Foto: SVT

Så ska sjukvården få personalen att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska vi klara kompetensförsörjningen av sjuksköterskor och socialsekreterare? Det hoppas forskning som bedrivs vid Mälardalens Högskola hitta en lösning på.

Projektet vid Mälardalens Högskola (MDH) heter ”välkom” och står för Välfärssektorns långsiktiga kompetensförsörjning. Projektet drivs av MDH tillsammans med landstingen i Västmanland och Sörmland samt Västerås och Eskilstuna kommun.

Tanken är att lösa det rekryteringsbehov av sjuksköterskor och socialsekreterare som är stort inom offentlig sektor.

Bemanningen i sjukvården

– Det handlar om allt från ax till limpa. Hur vi förbereder våra studenter för arbetslivet och så ska vi försöka ta reda på vilka faktorer som gör att vissa slutar medan andra fortsätter, säger Jonas Stier som är professor inom sociologi och en av projektledarna.

Landstingen med och betalar

Projektet ska titta på faktorer som arbetsmiljö och lönesättning, möjlighet till kompetensförsörjning och arbetsvillkor.

Vi har tidigare rapporterat om svårigheter för landstinget att behålla sina sjuksköterskor och hur man i allt högre grad får ta in bemanningssjuksköterskor. Att bemanningssjuksköterskor behövs är alla överens om, däremot menar många att verksamheten inte ska vara beroende av hyrpersonal för att klara det dagliga arbetet.

– Att landstingen både i Sörmland och i Västmanland är med och finansierar projektet visar att de tar situationen på allvar, säger Jonas Stier.

Många intervjuer

Projektet är i ett inledande skede. Men projektledarna har undersökt den forskningen som finnas att tillgå i ämnet i Sverige och i världen. Enligt Jonas Stier så är frågan om bemanningen inom exempelvis sjukvården något som diskuteras i hela västvärlden.

– Det behövs en hel arsenal av åtgärder för att angripa frågan, säger Stier, forskningen är en del.

Om två år ska forskningsresultatet presenteras. Just nu förbereder man för runt 300 intervjuer med sjuksköterskor och socialsekreterare som har lämnat sina jobb. Man hoppas hitta djupare orsaker till att de slutat – och vad som skulle kunna fått dem att stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningen i sjukvården

Mer i ämnet