I dagsläget är tolv forskare knutna till projektet Dpac men ambitionen är att de olika delprojekten med åren ska växa för att involvera upp mot 25 forskare. Foto: SVT

MdH-forskning i framkant

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalens Högskola har precis sjösatt ett av landets största forskningsprojekt inom inbyggda system. Med en totalbudget på närmare 88 miljoner ska det under åtta års tid forskas fram tillförlitliga lösningar för bland annat system av självkörande fordon.

Det handlar inte enbart om farkoster utan också om robotik och kontrollsystem där man jagar lösningar på hur hela system av autonoma. Det vill säga självständiga enheter ska kunna samverka och fungera på ett säkert sätt.

Det kan utöver förarlösa maskiner handla om kameror och automatisk bildinhämtning. Något som skulle kunna användas exempelvis för att hitta vrak på havsbottnen eller i anslutning till rymdsatelliter. Men också i automatreglering av olika processer inom industrin.

Forskning på MDH

Många klarar inte så stora projekt

– Mälardalen har varit väldigt framgångsrika. Många klarar inte att ta ett så här stort projekt, säger Stefan Östholm, verksamhetschef vid KK-stiftelsen som gått in med dryga 40 miljoner kronor i projektet.

Dpac, Dependable Platforms for Autonomous systems and Control, är en forskningsprofil inom området inbyggda system.

– För att driva en forskningsprofil räcker det inte att du är en ensam forskare. Det måste vara en hel rad av forskare som redan är igång och som gemensamt kan driva en forskningsfråga där det krävs kompletterande kompetenser för att hitta lösningarna. Man bygger upp en egen nisch i forskningslandskapet, säger Stefan Östholm.

Närheten till näringslivet avgörande

KK-stiftelsen beslutar om en halv miljard kronor i bidrag till olika forskningsprojekt varje år och har för närvarande igång 14 olika forskningsprofiler i landet. Dpac är en av de allra största.

Närheten till näringslivet är också avgörande och tolv företag i regionen är med och finansierar projektet tillsammans med KK-stiftelsen.

– Vi har allt från riktigt små företag till de stora internationella jättarna och alla är med, med sina egna demonstratorer. Det är inte bara en stor som alla jobbar mot utan i delprojekten finns också mindre där man jobbar under kanske ett, eller under tre år och som då ligger mer nära respektive företag, säger Kristina Lundqvist professor inom tillförlitliga system.

Hoppas på snabb utveckling

Hon tror också på en snabb utveckling av projektet som förväntas dra till sig forskare både nationellt och internationellt. 

– Om tre år hoppas vi också ha en ny forskarskola knuten till det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning på MDH

Mer i ämnet