kommunen måste vidta åtgärder annars väntar vite. Foto: SVT

Socialtjänsten i Västerås måste bli snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Det tar för lång tid för socialtjänsten i Västerås att påbörja och genomföra utredningar. Om det inte åtgärdas snarast riskerar ansvarig nämnd vite.

Det är individ- och familjenämnden i Västerås som får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Kritiken kommer efter en inspektion av socialkontoret i april i år som visar att det tar alldeles för lång tid att påbörja och genomföra utredningar.

Västerås stad skriver i ett pressmeddelande att nämnden och förvaltningen är väl medvetna om problemen. Socialtjänsten har gjort ett antal Lex Sarah-anmälningar för att visa att man är medveten om bristerna.

Personalbrist

Orsaken är personalbrist, det har SVT Västmanland rapporterat om tidigare. Då slapp kommunen betala vite på en miljon kronor eftersom IVO tog hänsyn till att kommunen hade svårt att rekrytera personal. Men nu riskerar alltså kommunen åter att betala vite om bristerna inte åtgärdas snarast.

Åtgärder är igång

Kommunen skriver i sitt pressmeddelande att man jobbar med en rad åtgärder, bland annat en lönesatsning, mindre enheter, förstärkt arbetsledning samt att man infört ett traineeprogram för nyutbildad personal.

I höst ska individ- och familjenämnden ge IVO ett yttrande där man ska beskriva vilka åtgärder som ska vidtas. Efter det ska IVO genomföra en ytterligare tillsyn innan man fattar beslut om vite eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.