Naturvårdsverket kräver alternativ till bekämpningsmedel mot myggor

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har bekämpningen av stickmyggor i Nedre Dalälven skett med ämnet Vecto Bac. Men Naturvårdsverket som tidigare godkänt användandet kräver nu att man på allvar undersöker andra mer miljövänliga metoder. Annars hotar man med att avslå ansökan framöver.

Problemen med aggressiva stickmygg i områdena kring bland annat Österfärnebo i Nedre Dalälven har varit ett stort problem under flera år.

Bekämpning med olika biologiska bekämningsmedel har hittills varit framgångsrika men nu har Naturvårdsverket tröttnat på att inga andra metoder utreds. Det har nämligen varit villkoret för att man har godkänt bekämpning med till exempel Vecto Bac.

Användning har pågått i mer än 20 år

I ett svar till årets ansökan från kommunerna i området står det:

”Naturvårdsverket bedömer att det fortfarande råder en osäkerhet om risken för oönskade ekologiska effekter vid upprepad och storskalig spridning av aktuellt bekämpningsmedel.”

Nu vill man istället se att man på allvar utreder andra metoder.

”Tydligare planering för minskning”

Överenskommelsen var nämligen att bekämpningen skulle pågå i tio år och nu konstaterar man att det sedan 2002 bara förekommit bekämpning med ämnen som Vecto Bac.

”De villkor som ställdes i föregående års beslut om dels redovisning av samtliga altemativa bekämpningsåtgärder som genomförts, dels om redovisning av en planering för minskning av användandet av VectoBac G, har enligt Naturvårdsverkets bedömning inte uppfyllts fullt ut.

Därför bör arbete med dels de altemativa lösningama som det finns kunskap om intensifieras och dels bör en tydligare planering för minskning av VectoBac G tas fram.”

Ger tillstånd för 2017

Naturvårdsverket konstaterar samtidigt att tiden är knapp för att hinna utveckla nya bekämpningsmetoder för 2017 och att det skulle påverka boende i området mycket negativt.

Därför tillåter man biologisk bekämpning under detta år också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.