Norberg kommun Foto: SVT

Norberg blir allt bättre för företag

Uppdaterad
Publicerad

När Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i landets kommuner hamnar Västerås i topp i Västmanland – men det är Norberg som klättrar mest.

Förra året landade Norberg på 284:e plats i rankingen, som bygger på enkätsvar från företagare samt statistik från SCB och Upplysningscentralen (UC). I år kommer rankades kommunen på plats 267.

– Vi jobbar mycket med företagarna i kommunen och mitt intryck är att de har varit positiva. Så jag har varit förvånad av vi har legat så dåligt till tidigare, säger Johanna Odö (S), kommunalråd i Norberg.

IT-nät fortfarande ett problem

Kommunen ligger fortfarande dåligt till vad gäller enkätfrågorna om tele- och IT-nät – men Johanna Odö tror att det snart kommer att se annorlunda ut.

– Telia håller just nu på och bygger ut fibernätet i centrala Norberg, och företagen tittar på lösningar för kommunens ytterområden, säger hon.

Skinnskatteberg längst ner

Även Västerås och Hallstahammar klättrar.

För resten av länets kommuner ser det dystrare ut – de allra flesta backar. I Skinnskatteberg har man Sveriges sämsta företagsklimat, enligt rankingen.

Där har man nyligen anställt en näringslivssamordnare som ska jobba med att öka förståelsen mellan kommunen och företagarna.

Hon heter Therese Kihlander och enligt är kommunen medveten om problemet.

– Absolut, därför har man satsat på att ha en näringslivssamordnare. Så det känns som att jag har bra förutsättningar, säger hon.

Företagsklimatet i Västmanland

Förra årets ranking inom parentes

Västerås: 46 (50)

Hallstahammar: 59 (64)

Arboga: 148 (142)

Surahammar: 188 (176)

Köping: 238 (165)

Norberg: 267 (284)

Fagersta: 272 (272)

Kungsör: 286 (222)

Sala: 254 (244)

Skinnskatteberg: 290 (289)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.