Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu är begravningsavgiften klar

Publicerad

Idag kom beskedet vad begravningsavgiften blir under nästa år. För västeråsarna blir det en höjning, medan arbogaborna får en sänkning.

Begravningsavgift betalar alla skattebetalare i Sverige och har inget med medlemskap i Svenska kyrkan att göra. Tidigare har begravningsavgiften varierat mellan landets olika pastorat beroende på pastoratets skattekraft samt kostnader kring pastoratets begravningsverksamhet. Men från och med 2017 ska avgiften bli lika över hela landet. Endast Stockholm och Tranås är undantagna eftersom kommunen sedan fler år tillbaka sköter begravningsverksamheten där.

Höjning i Västerås

Under fredagen meddelade Kammarkollegiet att avgiften blir 24,6 öre per intjänad hundralapp under 2017. Om man tjänar 30.000 kronor i månaden så betalar man 73,8 kronor i begravningsavgift.

För många pastorat i Västmanland kommer avgiften att sänkas. Störst sänkning blir det i Arboga där begravningsavgiften tidigare legat på 42 öre. För flera pastorat sänks avgiften med ynka 0,4 öre. I Västerås blir det däremot en höjning, från 14 öre till 24,6 öre.

Fattade nytt beslut

Kammarkollegiet gick tidigare i veckan ut med information om att begravningsavgiften för 2017 skulle vara 29,6 öre. Summan baserade sig på uppgifter från Skatteverket och Svenska kyrkan. Men efter beslutet meddelade Skatteverket att uppgiften de hade lämnat var felaktig och därför fick Kammarkollegiet under fredagen meddela en ny avgift på 24,6 öre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.