Efter ishockey-VM i Ryssland bryts västeråsdominansen i båset hos Tre Kronor Foto: Robert Gustavsson / SVT

Nu styr de Tre kronor för sista gången

Publicerad

Efter ishockey-VM i Ryssland bryts Västeråsdominansen i båset hos Tre Kronor.

När ishockey-VM i Ryssland drar igång bryts västeråsdominansen i båset hos Tre Kronor. Det blir den sista turneringen för Pär Mårts som förbundskapten i det svenska ishockeylandslaget Tre Kronor. För Västerås kan det nu vara en epok som går i graven.

– Det är inte slut ännu men det har varit en händelserik resa med både skratt och gråt. Pelle och mina vägar har korsats många gånger, jag hade honom som lärare på hockeygymnasiet i Västerås när jag var elev och sedan har vi stött på varandra genom årens lopp tack vare hockeyn, säger Peter Popovic assisterande coach i Tre Kronor.

”Tilliten är fundamental”

När Pär Mårts tillträdde som förbundskapten valde han Peter Popovic som assisterande coach och nu när den nye tillträdande förbundskaptenen Rikard Grönborg fokuserar fullt ut på World cup fick även västeråsaren Johan Tornberg kliva in i båset för Tre Kronor.

– Tilliten är fundamental och det känner jag att vi allihop har för varandra. Vi är en stark grupp där vi kan säga vad vi tycker, vad det än är, säger Johan Tornberg, assisterande coach i Tre Kronor.

Många Västeråsare genom åren

Västerås har varit väl representerat i Tre kronors bås genom åren. Bland medarbetare med Västerås-koppling finns Curt Lundmark, Kjell Larsson och Mio Schilcher. En Västerås-profil som varit förbundskapten i Danmark under fem år var Per Bäckman, men i Tre Kronor fick han aldrig chansen.

– Det hade varit roligt. Men det stod väl mellan mig och Hardy Nilsson, säger han.

Stockholm tar över

Efter VM i Ryssland blir ledningen i Tre Kronors bås mer Stockholmsbaserad. Stockholmaren Rikard Grönborg tar över som förbundskapten och vid sin sida har han ex-Djurgårdaren Johan Garpenlöv. Johan Tornberg återgår till Örebro medan Peter Popovic stannar kvar i Tre Kronor ytterligare ett år.

– Allting har ett slut, och det är väl för att något nytt ska få ta över. Det är en Västeråsepok som går i graven, säger Peter Popovic med ett skratt.

Ishockey-VM i Ryssland spelas mellan 6 maj och 22 maj.

Västerås genom tiderna i Tre Kronors bås

Curt Lundmark

Pär Mårts

Peter Popovic

Johan Tornberg

Kjell Larsson

Peter Johansson

Göran Lundberg

Mio Schilcher

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.