Foto: Audrey Erath/SVT

Policy ska förhindra dyrt resande

Uppdaterad
Publicerad

I maj avslöjade Ekot att flera av Svenska kyrkans församlingar gjort utlandsresor för flera miljoner kronor. En församling som utmärkte sig var Köping som under fem år gjort resor för 1,2 miljoner. Nu agerar kyrkorådet i Köping genom att presentera en resepolicy.

Som en konsekvens av Ekots granskning har kyrkorådet i Köpings pastorat tagit fram en resepolicy. Det är församlingens första resepolicy och dess främsta funktion är att påtala att resor måste ha ett tydligt syfte. Policyn klargör också att samma villkor gäller för både politiker och anställda.

Bakgrunden är ett avslöjande från Sveriges Radio Ekot – deras granskning visade att personal från Köpings pastorat har rest till Italien, Malta, Berlin och Island till en total kostnad på 1,2 miljoner kronor de senaste fem åren.

Läs även: Kyrkoresor i Köping för 1,2 miljoner

Försvarar tidigare resor

Kyrkorådets ordförande, Hans Andersson, försvarar tidigare resor och dess kostnader och menar att det låter mycket om man klumpar ihop fem års kostnader. Han tycker inte att tidigare resor varit utan syfte och att summan inte är orimlig i och med att församlingen har 60-70 anställda och flera körer. Resandet har, enligt honom, inte varit på bekostnad av annan verksamhet eller äventyrat församlingens ekonomi.

Medlemmar lämnade kyrkan

Men opinionen har varit av en annan åsikt och Ekots granskning ledde till att ovanligt många församlingsmedlemmar gick ur Svenska kyrkan när nyheten kom i slutet av maj.

– Reparera skadan kan vi inte göra, men en resepolicy är kanske ett sätt att undvika att det händer igen i framtiden. Nu har vi en policy som vi ska rätta oss efter, sen vad det får för effekter kan jag inte svara på, säger Hans Andersson. 

Beslut i november

Kyrkorådet i Köpings pastorat har arbetat fram policyn, med församlingen i Härnösands resepolicy som förlaga. I mitten av november kommer kyrkofullmäktige att ta ställning till om policyn ska antas eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.