Nya bud – jaktstopp hävs

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten i Sundsvall har i dag beslutat att ändra gårdagens stoppbeslut från förvaltningsrätten i Falun. Jakten på varg i Dalarna och Gävleborg drar därmed i gång som planerat nu på lördag.

Det är en riktig rättslig soppa runt vargjakten just nu. Nu hävs det tillfälliga stoppet för licensjakt på varg i Dalarnas och Gävleborgs län.

Detta sedan kammarrätten i Sundsvall i dag har prövat frågan och beslutat att ändra gårdagens stoppbeslut från förvaltningsrätten i Falun.

Vargjakt i Västmanland

– De skäl som åberopas räcker inte. Det är vargpopulationen som är skyddsvärd och den påverkas inte på något särskilt sätt av det här enligt vår bedömning. Om du skjuter fyra eller sex eller åtta vargar mer eller mindre, det påverkar inte vargens population i Sverige. Och då finns det ingen anledning att hålla på att inhibera heller, säger säger Anders Lind, kammarrättsråd i Sundsvall, till TT.

För närvarande finns därmed inga hinder mot att licensjakten på varg i Dalarna och Gävleborg drar i gång som planerat nu på lördag.

– De enda som kan ändra det här nu är Högsta förvaltningsdomstolen, och då ska det beslutet i så fall komma i morgon, sedan är det röda dagar, konstaterar Anders Lind.

Jaktstopp råder tills vidare i övriga berörda län: Västmanland, Värmland och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargjakt i Västmanland

Mer i ämnet