Vargjakt Foto: TT

Vargjakten överklagas till kammarrätten

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland överklagar förvaltningsrättens beslut att stoppa jakten av varg vintern 2016, trots att den inte kommer kunna genomföras oavsett beslut.

I november 2015 fattade länsstyrelsen i Västmanland beslut om licensjakt av varg och den 29 januari upphävde förvaltningsrätten i Uppsala det beslutet. Länsstyrelsen svarade genom att på fredagen överklaga förvaltningsrättens dom om att stoppa licensjakten av varg.

I år blir det dock ändå ingen jakt, oavsett kammarrättens beslut. För jaktiden är slut på måndag, men enligt Tobias Hjortstråle, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland, så är det viktigt att få ett så kallat prejudikat för att i framtiden se hur liknande fall ska bedömas.

Vargjakt i Västmanland

– Syftet med att överklaga är att få ett prejudikat i frågan om licensjakt efter varg ifrån en högre domstol, säger Tobias Hjortstråle.

Vinterns jakt skulle omfatta sex vargar i Färnareviret. Det är nu upp till kammarrätten om de beviljar prövningstillståndet och om de upphäver förvaltningsrättens beslut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargjakt i Västmanland

Mer i ämnet