Enhetschefen på Beroendecentrum, Robert Olsson, är bekymrad över ökningen av preparatet Fentanyl. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Ökning av fentanyl i länet oroar

Publicerad

Receptförskrivningen av det smärtstillande preparatet fentanyl ökar och har historiskt legat högt i Västmanland visar statistik från landstinget i Västmanland.

– Egentligen oroar det inte mig jättemycket utifrån att fentanyl är ett bra läkemedel och förskrivs det till rätt personer efter en bra medicinsk bedömning så är det inte dåligt. Men däremot om förskrivningen skenar iväg så kan man ju bli lite fundersam, säger Robert Olsson, enhetschef på beroendecentrum i Västmanland.

Hur mycket fentanyl som finns ute på den svarta marknaden är svårt att veta. Men som SVT tidigare har berättat så handlar det om 180 personer hittills som har avlidit i samband med fentanylintag sedan förra våren i Sverige. Många av dessa personer hade inte ens någon aktuell bakgrund som missbrukare.

– Jag tänker att det viktigaste är att informera om fentanyl. Hur starkt det är, hur potent det är, hur farligt det är och har nu den organiserade brottsligheten fått nys om en ny marknad här så måste vi vara aktsamma. Vi måste ha ögon och öron öppna. Vården måste ta sitt ansvar när det gäller förskrivning av så här potenta läkemedel. Jag hoppas att det inte blir en utveckling av det här, men har samtidigt fått oroväckande signaler ifrån andra beroendekliniker. Lite bekymrad är jag definitivt, säger Robert Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.