Foto: SVT

Oskottade biltak förenat med livsfara

Publicerad

”Det är ju livsfarligt när folk inte skottar taken på bilarna innan de kör iväg!” konstaterar arga trafikanter – som får medhåll av polisen.

– Ja, självklart! Det är ju som vilka lösa föremål som helst som flyger omkring, säger Anders Hedström, Västmanlandspolisen.

– Förutom att det kan landa på andra bilars rutor och förstöra sikten har vi ju själva överraskningsmomentet. Att föraren blir rädd, gör en hastig inbromsning, vrider på ratten och kanske kör av vägen, fortsätter han.

Anders Hedström, presstalesman polisen Foto: SVT

Irriterade och upprörda trafikanter

Under tisdagsmorgonens och förmiddagens snöfall höjde trafikanter i länet irriterade röster över att folk struntar i att skotta taken på sina bilar.

En tittare som ringde till SVT:s redaktion hade själv kört hemifrån Pettersberg och mot jobbet.

På bland annat E18 såg hon många bilar där snön från taken for av i farten, yrde omkring och också landade på bilarna runtomkring.

Något hon menar är förenat med livsfara.

Hon menar att folk behöver ta sitt ansvar för att heller inte orsaka olyckor där andra än de själva drabbas.

”Ren lathet”

Enligt polisen borde det vara en självklarhet, precis som att skrapa rutorna på bilen, att också borsta bort snön på taket.

Att det annars kan innebär fara och orsaka olyckor.

– Det här är ren lathet, eller att man bara struntar i det. Det tar ju bara någon minut extra och det borde man ha som rutin, att så fort det snöat både ta rutor och tak, säger Anders Hedström.

Hur vanligt det är att olyckor i vintertrafiken orsakas av just detta är svårt att säga, då det efter en olycka i så fall ska ledas i bevis att det var just den lösa snön från det oskottade taket som var orsak, förklarar han.

– Men skulle det bevisas att man på grund av det här orsakat en olycka kan man ju ställas till ansvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.