Foto: SVT

Pojkarna måste bli synliga i kampen mot hedersstrukturer

Uppdaterad
Publicerad

Pojkar och unga män har en avgörande roll för att kunna motverka hedersstrukturer. Våld och förtryck som drabbar unga kvinnor och flickor påverkar också pojkars och unga mäns möjligheter att själva välja hur de vill leva sina liv.

– Det är först nu vi börjat se och förstå pojkars och mäns roller i det här fullt ut, säger Pernilla Börjesson som idag arrangerade Länsstyrelsen Västmanlands föreläsningsdag ”Jämställdhet, maskulinitet och heder”.

Markant kunskapsökning

För 15 år sedan mördades Fadime Sahindal av sin pappa i Uppsala efter att hon under lång tid berättat offentligt om sin och andra unga kvinnors situation. Mordet på Fadime är kanske än i dag det mest välkända hedersrelaterade mordet i Sverige. Sedan dess har kunskapen om och också myndigheters förebyggande arbete mot den hedersrelaterade problematiken ökat markant. Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att samordna arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld på regional nivå och som ett led i det arbetet arrangerades idag en föreläsningsdag på Aros Congress Center i Västerås.

Pojkar både förövare och offer

Det är inte bara flickor som tvingas in äktenskap mot sin vilja och även om pojkar ofta är förövare, när det gäller kontroll av och våld mot sina systrar, så är de många gånger också offer.

– I den stunden de får i uppdrag att kontrollera, begränsa, misshandla och planera för att ta livet av – eller tar livet av, en närstående kvinna så är de både offer och förövare, säger Devin Rexvid, fil. dr i socialt arbete, som forskat kring hedersstrukturer.

Män måste involveras

Han pekar också på att samhället bland annat måste involvera pojkar och män i mycket högre utsträckning om man på allvar ska kunna komma tillrätta med hedersproblematiken – något som inte är helt enkelt, inte minst med tanke på att man vet mycket mindre om pojkarnas situation.

– Det finns en del goda erfarenheter från England och Norge. När samhället varit tydligt med att pojkar kan höra av sig till myndigheterna och att det finns hjälp att få, så har en del pojkar hört av sig. Inte alls i samma utsträckning som flickor men fler pojkar har hört av sig efter det att samhället har uppmärksammat deras villkor, säger Devin Rexvid.   

Arbete för lika värde

Arbetet mot hedersrelaterat förtryck vilar förutom på nationell lagstiftning också på bland annat Barnkonventionen, FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FNs konvention om avskaffande av all diskriminering av kvinnor.

Sedan hösten 2014 gäller också Istanbulkonventionen för Europarådets medlemsstater, där Sverige bundit sig till att arbeta för, inte bara en formell, utan också en reell jämställdhet mellan kvinnor och män, som ett sätt att förebygga våld och förtryck. Konventionen betonar också att män och pojkar måste bli en del av det förebyggande arbetet.

Hedersstrukturer

Det handlar om strukturella mönster som inskränker en persons fri- och rättigheter med hänvisning till familjens eller närståendes ”heder”. Våld eller förtryck av olika slag används för att begränsa framför allt flickors möjlighet att själva styra över sina liv. Barnäktenskap, tvångsgifte och könsstympning är också en del av hedersproblematiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.