Ransta bygdegård 15 km söder om Sala Foto: Robert Gustavsson / Svt

De är årets lokala grupp i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Ransta Nästa bygdegårdsförening vann första priset för insatsterna för bygden och fick 10.000 kronor.

Utmärkelsen ”Årets lokala grupp i Västmanland 2015” samt priset, en check på 10.000 kronor utdelades vid Länsbygderådets årliga vårkonferens på Ramnäs Hotell & Konferens i Ramnäs.

Många projekt i Ransta

Av tio sökande medlemsföreningar lyckades juryn till slut enas om att Ransta Nästa bygdegårdsförening var något lite vassare än de övriga föreningarna. Det juryn gillade var bland annat renoveringen av stationsbyggnaden som var i sådant skick att rivning hade varit ett faktum om inte några entusiastiska bybor påbörjat renoveringen av det gamla huset.

Adventskalendern var också ett lyckat drag som juryn uppskattade. Sveriges största adventskalender kallar man den själv i Ransta. Byborna samlades varje kväll under advent vid bygdegården för att gemensamt gå en promenad till kvällens lucka i kyla och mörker någonstans i byn.

Stort engagemang ger resultat

– Ransta är en liten ort, 15 km söder om Sala. Orten har knappt 900 innevånare och Ransta skulle kunna vara en av länets små avfolkningsbyar om det inte vore för Ransta Nästa bygdegårdsförening, menar Inge Larsson, länsbygderådet i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.