Foto: SVT

Ranstabor protesterar – utan postservice i två år

Uppdaterad
Publicerad

I snart två år har Ransta varit utan postservice. Nu protesterar de boende genom en namninsamling som skickats till Postnord och myndigheter.

Det är Ransta Nästa Byggdegårdsförening som dragit igång initiativet till en protestlista under namnet Vi vill ha brev- och paketservice i Ransta, Sala kommun.

– Vi vill att de ska öppna ett nytt post- och paketutlämningsstäle här i Ramsta och gärna i affären för det tror jag att alla de som skrivit in vill, säger Göran Wallin, på Ransta Nästa Bygdegård.

Bor många äldre i Ransta

Listan som skickats till Postnord, länsstyrelsen och Sala kommun innehåller hela 770 namn på personer boende på de postnummer som berörs.

– Man blir besviken på att det inte ska kunna gå att ordna, så att det fortfarande kan finnas., säger Astrid Karlsson som är en av de som skrivit på.

Hon får med håll av sin vännina Taimi Billgren.

– Ja, vi är ju många gamla här, säger hon.

Närmaste post 1,5 mil bort

Fram till 2014 fanns postservice på en butik på orten, men sedan den gick i konkurs har Ranstaborna varit utan.

Närmaste postservice finns i Sala, cirka en och halv mil från Ransta. Enligt SCB hade orten 881 invånare år 2010.

– Det är ett pyrande missnöje, det hör jag ju varje dag. Och när affären startade upp igen trodde väl alla att det skulle bli postservice som vanligt i Ransta så det är ett gnyende nu över det här stora problemet, säger Göran Wallin.

Inte fått en enda synpunkt

På Postnord kände man inte till missnöjet sen tidigare.

– Jag kan väl säga så här att jag har haft hand om det här området i ett år ungefär och fram till den här skrivelsen kom så har vi inte haft en enda kundsynpunkt från Ransta. Så vi har ju upplevt att det här fungerar väldigt bra, säger Annette Santner, teamchef Postnord.

Slutat handla på postorder

För Astrid Karlsson har det inneburit att han slutat handla på postorder.

– Det blir för besvärigt att åka buss till Sala och sen ta sig ut till Åkrahallen för att hämta… nej, det går inte! suckar hon.

På Postnord säger man att man inte kan kalkylera hur varje enskild person rör sig i samhället, men att de strävar efter att ha en bra service till flertalet av kunderna.

Tycker du att ni har det i Ransta i dag?

– Ja, det tycker jag att vi har... säger Annette Santner.

Går inte att köpa frimärken

Som det är i Ransta i dag går det inte att hämta ut post eller paket. Och inte heller att köpa frimäkren.

– Nej, det går inte. Posten väljer sina ombud för frimärken, och då fick de nobben på det i affären, säger Göran Wallin.

Blir ändring på det

När SVT Nyheter Västmanland ringer upp Postnords teamchef Annette Santner säger hon att det kommer att ändras.

– En av mina medarbetare var i trakten i dag och tog kontakt med butiken i Ransta. Så inom komrt kommer de kunna sälja frimärken. Det känns jättekul! säger hon.

Men om det blir något utlämningsställe i Ransta eller inte det kan du inte svara på?

– Det kan jag inte svara på i dag, nej, utan som sagt, vi kommer se över det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.