Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet elsparkcyklar blir fler än någonsin i sommar, enligt Västerås stad: ”Vi har inte satt någon gräns.” Foto: Magnus Esser Bengtsson/SVT

Rekordmånga elsparkcyklar i Västerås – ökar till 2 000

Publicerad

Elsparkcyklar är numera en naturlig del av stadsbilden i många svenska städer, så även i Västerås. Där antalet elsparkcyklar förväntas bli rekordmånga i år.

Efter att två elsparkcykelföretag lämnade Västerås förra året fanns det omkring 1200 elsparkcyklar i staden. Men i och med att en ny aktör dyker upp i år kommer antalet öka markant.

– Vi har tre företag som ansökt om att få ställa ut elsparkcyklar. Lite drygt 2 000 räknar vi med. Framförallt under sommarmånaderna, säger Krister Sikström, avdelningschef på trafik- och tillståndsenheten i Västerås.

För att få tillstånd ansöker företagen om vissa platser som de vill ställa elsparkcyklarna på. Därefter godkänner kommunen ansökan i samråd med polisen.

Även om kommunen har vissa krav på elsparkcykelföretagen, som att vissa platser ska var fredade från trafik, så är det upp till företagen att se till att deras kunder sköter sig.

– Om företagen inte följer de riktlinjer vi satt upp kan de bli avstängda från att få bedriva sin verksamhet, säger Krister Sikström.

Men han ser också att användarna har ett ansvar.

– Man ska följa de regler som gäller för elsparkcyklarna och man ska parkera på lämpliga ställen så att man inte hindrar gående eller cyklister.

I videon: Hör Krister Sikström på Västerås stad om den stora ökningen av elsparkcyklar.

Snittantalet för elsparkcyklar år för år i Västerås

2021, fyra uthyrare, 1 300 elsparkcyklar

2022, fyra uthyrare, 1 600 elsparkcyklar

2023, två uthyrare, 1 200 elsparkcyklar

2024, tre uthyrare som har ansökt om runt 2 000 elsparkcyklar

Källa: Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.