Det kan bli färre elsparkcyklar i Västerås i sommar, då två stora aktörer lämnar staden. Foto: TT

Två elsparkcykelföretag lämnar Västerås: ”För dyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Två elsparkcykelföretag lämnar Västerås. Ett av bolagen pekar på de höga avgifterna som staden tar ut.

– Västerås har Europas högsta avgifter, säger Dan Nerén, policychef på Tier.

Det kan bli färre elsparkcyklar i Västerås i sommar. Två av de största aktörerna, Bolt och Tier, har meddelat Västerås stad att de inte kommer att ställa ut några elsparkcyklar i år. Tier tog sitt beslut efter att Västerås stad höjt avgiften per elsparkcykel och år till 2000 kronor.

– Med Europas högsta avgifter kan vi inte ha en ekonomiskt hållbar verksamhet i Västerås. Det är väldigt tråkigt säger Dan Nerén, policychef på Tier.

Högst i Europa, hur vet du det?

– Vi är aktiva i 560 städer i 33 länder, så jag har ganska bra koll på avgiftsnivåerna.

Dödsolycka bakom reglering

Västerås stad menar att avgifterna är satta för att få bättre ordning i det offentliga rummet.

– Sedan har det också en reglerande effekt. Det har ju varit en dödsolycka i Västerås som hade med parkering av elsparkcyklar att göra, så det finns all anledning att reglera det här, säger Lars Nordin (V), ordförande i tekniska nämnden.

Västerås stad kommer att utvärdera avgifterna de tar ut av elsparkcykelbolagen, men det finns inga planer på att ändra dem i nuläget. Enligt kommunen finns det två aktörer som fortfarande vill ställa ut elsparkcyklar i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.