Robert Wallén, polisområdeschef Västmanland. Foto: Polisen

Robert Wallén blir ny polischef i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Robert Wallén har utsetts till ny polisområdeschef i Västmanland. Han tar över efter Lena Tysk, som står åtalad misstänkt för ofredande.

Robert Wallén tillträder tjänsten den 1 juli 2017.

– Det känns jättebra. Den lilla bild jag har fått av region Mitt är väldigt positiv. Min utgångspunkt är att jobba med trygghet och stabilitet. Västmanland har ju haft många chefer och det har varit täta chefsbyten på sistone, säger han till SVT Nyheter Västmanland.

Polischef hotade befäl

Robert Wallén kommer närmast från region Öst där han varit polisområdeschef för polisområde Östergötland sedan 2015. Han har varit anställd vid Polismyndigheten i Södermanlands län sedan 2005 där han haft olika chefsbefattningar.

Verkar spännande

Men han har inte börjat som radiobilspolis.

– Jag utbildade mig till polis 2010 till 2011. Vi var en liten grupp som i princip läste samma teori som polisstudenterna men med betydligt mindre praktik, säger Robert Wallén.

Varför vill du bli chef här?

– Av två skäl. Dels för att jobbet verkar spännande, dels av sociala skäl. Jag kommer att bo betydligt närmare mitt nya jobb än vad jag haft i Linköping. Jag bor i norra Sörmland.

Hans ledord är ”delaktighet och delegation”, säger han. Att försöka få beslut så långt ut i organisatonen som möjligt.

– Robert Wallén är en uppskattad chef med ett modernt ledarskap och vi är mycket glada för att han nu kommer till region Mitt, säger regionpolischef Carin Götblad i ett pressmeddelande.

Tar över efter Lena Tysk

Det var i februari som dåvarande polisområdeschef Lena Tysk meddelade att hon lämnar sitt uppdrag. Lena Tysk står åtalad misstänkt för ofredande – hon ska ha hotat en kollega som hade uttalat sig kritiskt i media.

Tillförordnad polisområdeschef har varit Mats Kirestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet